Publicitate subliminală da sau nu?

07.03.2020

Controversata strategie de marketing în cinci exemple

Este posibil să influențăm deciziile oamenilor prin percepții subliminale? Adevărul este că există mesaje care reușesc să treacă barierele minții noastre: trec pragul conștientului nostru și merg direct la inconștient. Acolo rămân adormiți până ies la iveală în momentul cheie. De exemplu, în decizia de cumpărare.

Acesta este motivul pentru care marketingul digital folosește adesea această resursă: strecoară imagini care întăresc mesajul sau sunt mai atractive pentru publicul său, deoarece sunt legate de bogăție, fericire sau sex. Astfel atrag mai multă atenție și generează mai mult impact. Un exemplu? Sticla de Coca-Cola, unde mulți și-au dorit să vadă o figură feminină, curbilină și sinuoasă.

Pe cealaltă parte a monedei sunt cei care susțin că publicitatea subliminală nu este atât de puternică pe cât pare: mai multe studii au arătat că are efect doar atunci când utilizatorul are deja o anumită predispoziție pentru marcă înainte de afișarea anunțului. Dacă nu, șansele de a-l influența scade.


În timp ce efectul său real este clarificat, marketingul continuă să răspundă acestei strategii controversate. Iată cinci exemple

Cinci campanii cu mesaje subliminale
1. Marlboro. Prin interzicerea publicității în cursele de Formula 1 din anii 90, brandul de țigări a ales să înlocuiască imaginea unui pachet de tutun cu un cod de bare care îi imita forma și culorile.

2. Magnum. Afisul care face publicitate liniei ușoare a înghețatei Magnum arată sublim silueta corpului unei femei, aruncând un mesaj sub acoperire.

3. FedEx. Ce este între "E" și "x" a logo-ului mărcii logistice? O gaură în formă de săgeată care dorește să evocă viteza și precizia cu care compania oferă serviciile sale. Ce imagini sunt considerate "tolerabile" în publicitatea subliminală și care nu? Unde este limita?

4. Burger King. Femeia care apare în reclamă pare surprinsă de un nou produs al lanțului american, deși a doua lectură este mult mai sexuală.

5. Toblerone. În interiorul logo-ului Toblerone puteți vedea silueta unui urs ascuns în interiorul muntelui. Este un omagiu adus fondatorilor mărcii de ciocolată, născută la Berna și cunoscut drept "orașul urșilor"

Marketing Digital Mobil SRL